groep 8B Anne Rein Heddema en Rob van Asperen

rob en annerein (Custom) (2) 


 • In groep 8B was vandaag de 88-jarige heer Alphons Katan te gast, die vertelde over zijn ervaringen in Westerbork. De heer Katan was nog uiterst kwiek en snel van geest.
  De kinderen luistereden ademloos en hadden voortreffelijke vragen voorbereid. De heer Katan was zeer te spreken over de groep.

  Het gezin Katan woont in Leeuwarden wanneer de oorlog uitbreekt. Als de ouders van Alphons in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, wordt de12-jarige Alphons ondergebracht bij Joodse vrienden. Met het bejaarde echtpaar komt hij terecht in kamp Westerbork. Verdoofd en zich maar vaag bewust van het drama om hem heen, verblijft Alphons een half jaar in dit ‘voorportaal van de dood’. Wanneer een tante de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje ‘half Jood’ (en dus Arisch) zou zijn, wordt Alphons vrijgelaten. Uiteindelijk maakt Alphons de bevrijding mee in Leiden. Zijn ouders is een ander lot beschoren. Moeder wordt vermoord in Auschwitz. Vader vindt de dood in Mauthausen.

  Het was een indrukwekkend verhaal.

  {tab beeldbewerking|orange}


 • {tab foto's |blue}

 • {/tabs}

  Groep 8B heeft zich heerlijk uitgeleefd in het beeldbewerken. Hierbij enkele resultaten.

 • door Bo, Rayen en Eden

  Op 14 februari (Valentijnsdag) organiseert 8B een warmetruiendag, omdat wij meedoen aan Energieslag. Energieslag houdt in dat onze school tegen scholen in Nederland strijdt om de zuinigste school van Nederland te worden.

  De warmetruiendag staat in het teken van Valentijnsdag, dus trek een leuke, gezellige en vooral warme trui aan. Op 14 februari gaat de kachel van 8.30 tot 12.30 uur uit. Dat is dus vier uur lang. Dus zet het in uw agenda!

  {tab kerstontbijt 8B|orange}


 • {tab foto's |blue}

 • {/tabs}
  Dankzij de enthousiaste hulp van de klassenouders genoten de leerlingen van 8B van een heerlijk ontbijt. Het was erg gezellig.

   

  {tab roken en alcohol|orange}


 • {tab foto's |blue}

 • {/tabs}

  door Fiene en Suze

  Wij hebben op 7 en op 14 november les gehad van Lydia van stichting Voorkom. De lessen gingen over verslavingen zoals roken en alcohol. Op 7 november hebben we het gehad over roken. We hebben geleerd dat als je gaat roken de kans groter is om allerlei soorten kankers te krijgen.
  Wist je bijvoorbeeld dat er per jaar 19.000 mensen overlijden aan roken en dat 20 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking rookt. Als je rookt zien je longen er zwart uit en je hart is opgezwollen. Als je gezonde longen hebt zijn ze roze en je hart is gewoon normaal. Lydia liet het rookapparaat Johnnie een sigaret roken. We konden toen zien welke viezigheid met de rook mee naar binnen komt.

  Op 14 november hadden we les over alcohol en Hilbert (iemand die verslaafd is geweest) kwam mee. We hebben het even gehad over alcohol. Wist je dat alcohol in meer dingen zit dan je denkt zoals kaasfondue en dat roken even slecht is als alcohol. We mochten drie kwartier luisteren naar het verleden van Hilbert. Hij vertelde heel heftige dingen. Dit was een van de stukjes die hij vertelde: “Ik ben begonnen met drinken, omdat mijn vader vroeg overleed en ik daar een sterke band mee had. Door alcohol te drinken dacht ik er niet over na en voelde ik me beter. Ik ben er verslaafd aan geraakt en heb twee keer in coma gelegen. Ook ben ik veertien jaar dakloos geweest en heb ik onder een brug gewoond in Rotterdam. Later ben ik in een opvangcentrum terechtgekomen. En daarna in een kliniek waar ze mij van mijn verslaving af wilden helpen. Dat heeft uiteindelijk niet geholpen. Er kwam op een dag iemand binnen en zei:”Wil je verder leven of niet?” Hij heeft mij voor de spiegel neergezet en toen zag ik hoe ik er eigenlijk uitzag. Vervolgens dacht ik: “Dit kan ik.” Het is me na acht maanden uiteindelijk gelukt. Nu ben ik gelukkig.”

  Het was een heftig verhaal, maar dan weet je ook wat alcohol met je kan doen. Het was erg leerzaam en interessant.