groep 8B Anne Rein Heddema en Rob van Asperen

rob en annerein (Custom) (2) 


roken en alcohol • door Fiene en Suze

  Wij hebben op 7 en op 14 november les gehad van Lydia van stichting Voorkom. De lessen gingen over verslavingen zoals roken en alcohol. Op 7 november hebben we het gehad over roken. We hebben geleerd dat als je gaat roken de kans groter is om allerlei soorten kankers te krijgen.
  Wist je bijvoorbeeld dat er per jaar 19.000 mensen overlijden aan roken en dat 20 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking rookt. Als je rookt zien je longen er zwart uit en je hart is opgezwollen. Als je gezonde longen hebt zijn ze roze en je hart is gewoon normaal. Lydia liet het rookapparaat Johnnie een sigaret roken. We konden toen zien welke viezigheid met de rook mee naar binnen komt.

  Op 14 november hadden we les over alcohol en Hilbert (iemand die verslaafd is geweest) kwam mee. We hebben het even gehad over alcohol. Wist je dat alcohol in meer dingen zit dan je denkt zoals kaasfondue en dat roken even slecht is als alcohol. We mochten drie kwartier luisteren naar het verleden van Hilbert. Hij vertelde heel heftige dingen. Dit was een van de stukjes die hij vertelde: “Ik ben begonnen met drinken, omdat mijn vader vroeg overleed en ik daar een sterke band mee had. Door alcohol te drinken dacht ik er niet over na en voelde ik me beter. Ik ben er verslaafd aan geraakt en heb twee keer in coma gelegen. Ook ben ik veertien jaar dakloos geweest en heb ik onder een brug gewoond in Rotterdam. Later ben ik in een opvangcentrum terechtgekomen. En daarna in een kliniek waar ze mij van mijn verslaving af wilden helpen. Dat heeft uiteindelijk niet geholpen. Er kwam op een dag iemand binnen en zei:”Wil je verder leven of niet?” Hij heeft mij voor de spiegel neergezet en toen zag ik hoe ik er eigenlijk uitzag. Vervolgens dacht ik: “Dit kan ik.” Het is me na acht maanden uiteindelijk gelukt. Nu ben ik gelukkig.”

  Het was een heftig verhaal, maar dan weet je ook wat alcohol met je kan doen. Het was erg leerzaam en interessant.

   

 •    

  Op 15 september 2017 heeft Mariam (8B) een broertje gekregen. Hij heet Ibrahim. Esmee, Tina en de rest van 8B hebben haar verrast. Ze kochten een rompertje en met een stift schreef iedereen zijn of haar naam erop. Een groepje kinderen liep de klas in en zei:´Pakketje voor Mariam!´

  Mariam was helemaal verbaasd en vond het erg leuk.

  muziek


 •    

  In de muziekles van deze week hebben we twee liedjes geleerd om met boomwhackers te spelen. Vandaag hebben we dit samen met kleuters gedaan. Nadat we de liedjes voorspeelden, deelden we de tweede boowhacker uit aan de kleuter die bij ons stond. Samen hebben we toen de liedjes gespeeld. Dit deden we met veel plezier en enthousiasme.

   

 •  

  door Fiene Leeuwe en Charlie Sanders

  Vrijdagavond 1 september was het zo ver: de finale van de slimste mens. De moeder van Fiene en Wisse Leeuwe, Angela De Jong, was kandidaat.
  Angela kennen we natuurlijk ook van het Algemeen Dagblad, als televisierecensente. Ze deed het al heel erg goed in al de andere afleveringen. Ze stond samen met Mischa Blok en Thomas Olde Heuvelt in de finale. Ze stond bij elke ronde voor.

  ´Ik kan het nog niet beseffen dat mijn moeder de slimste mens is!´ zegt Fiene Leeuwe.

  We zijn met de hele klas heel erg trots op Angela! Dus gefeliciteerd!

   

 • Geschreven door Bo Blok

  7B heeft les gehad van circus Rotjeknor. We hebben superveel geleerd van Johan, zoals de voorstand, de achterstand, de tafel en de brug. Ik vond het superleuk. Bij de laatste les gingen we stapelen. Stapelen is dat je bijvoorbeeld een voorstand op een voorstand maakt.